Breukelen,
10
februari
2021
|
14:30
Europe/Amsterdam

TIGER – de onbemande Ultimate Mobility Vehicle voor élk terrein

  • TIGER is behalve met ‘gewone’ wielen ook uitgerust met geavanceerde robotpoten
  • Na de Elevate Concept is TIGER de tweede Ultimate Mobility Vehicle van de Hyundai Motor Group
  • TIGER is ontwikkeld voor transport over moeilijk begaanbaar terrein
Samenvatting

Robots zijn in de toekomst niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De Hyundai Motor Group (moedermaatschappij van onder meer Kia Corporation) loopt daarop vooruit met de ontwikkeling van Ultimate Mobility Vehicles: voertuigen met zowel wielen als geavanceerde robotpoten die op elke ondergrond uit de voeten kunnen. Na de Elevate Concept onthult het bedrijf nu de TIGER, een elektrisch aangedreven onbemand voertuig voor het transport van ladingen over afgelegen en moeilijk begaanbaar terrein. Bekijk de video hier.

TIGER staat voor ‘Transforming Intelligent Ground Excursion Robot’. Het voertuig is ontwikkeld door de New Horizons Studio van de Hyundai Motor Group in samenwerking met softwarebedrijf Autodesk en Sundberg-Ferar, een industrieel ontwerpadviesbureau. New Horizons Studio heeft zijn hoofdkantoor in Mountain View, Californië, en werd eind 2020 opgericht voor het ontwikkelen van UMV’s. Daarbij wordt de techniek van robots, automotive design en elektrische voertuigen samengevoegd in één uniek concept.

“Voertuigen zoals de TIGER, en de technologieën die eraan ten grondslag liggen, geven ons de mogelijkheid om onze verbeeldingskracht te stimuleren”, aldus Dr. John Suh, Hoofd van New Horizons Studio. ‘We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de ontwikkeling en het design van voertuigen te heroverwegen en de toekomst van transport en mobiliteit opnieuw te definiëren.”

Net als bij de Elevate Concept, die in 2019 op de Consumer Electronic Show (CES) werd onthuld, zijn bij de TIGER technologieën uit elektrische voertuigen en robots toegepast. Daardoor kan het voertuig zich eenvoudig op moeilijk begaanbaar terrein voortbewegen, veel beter zelfs dan de beste terreinvoertuigen.

De TIGER kan niet alleen als een gewone auto over (snel)wegen rijden, maar ook ‘lopen’ over moeilijk begaanbaar terrein. Daarvoor is de TIGER behalve met wielen ook uitgerust met robotpoten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De TIGER staat bovendien op een modulair platform waardoor verschillende carrosserieën op het chassis zijn te bevestigen, voor uiteenlopende doeleinden.

Waar de Elevate Concept zowel spullen als mensen kan verplaatsen, is de TIGER een onbemand voertuig dat uitsluitend is bedoeld voor vrachtvervoer. Hij beschikt over een grote laadruimte waarmee het bijvoorbeeld hulppakketten kan transporteren in gebieden waar conventionele reddingsvoertuigen niet kunnen komen. Speciale technieken zorgen ervoor dat de TIGER nauwelijks helt, waardoor de lading vrijwel horizontaal vervoerd kan worden.

De eerste versie van de TIGER is de X-1 (de X staat voor ‘experimenteel’) en brengt een breed scala aan technologische mogelijkheden en ontwerpexpertise samen. Het project wordt geleid door de New Horizons Studio van de Hyundai Motor Group, in nauwe samenwerking met Autodesk en Sundberg-Ferar.

De TIGER X-1 combineert de designcapaciteiten van Autodesk met de expertise van de Hyundai Motor Group op het gebied van mobiliteit. De samenwerking heeft geresulteerd in een enorm lichte maar tegelijk ook zeer sterke structuur, waarbij voor de robotpoten en bepaalde chassiselementen van de TIGER X-1 gebruik is gemaakt van het sterke koolstofvezelcomposiet.

“Bij het ontwikkelen van de TIGER hadden we een robot voor ogen die de efficiëntie van wielbewegingen combineert met de specifieke mogelijkheden van een viervoeter om zo ook afgelegen locaties te kunnen bereiken”, aldus David Byron, Manager Design and Innovation Strategy bij Sundberg-Ferar. “Dankzij het modulaire platform is de TIGER geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het afleveren van vracht op moeilijk bereikbare locaties, bijvoorbeeld in gebieden die zijn getroffen door natuurrampen.”

Over Hyundai Motor Group
Hyundai Motor Group is een wereldwijde onderneming en gespecialiseerd op het gebied van onder meer auto’s, staalproductie, constructiewerkzaamheden, logistiek, financiën, IT en service. Met ongeveer 250.000 werknemers wereldwijd voert Hyundai Motor Group automerken als Kia, Hyundai en Genesis. Hyundai Motor Group werkt met creatief denken, coöperatieve communicatie en de wil om alle uitdagingen aan te gaan aan een betere toekomst voor iedereen.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.