Breukelen,
05
maart
2019
|
17:54
Europe/Amsterdam

Imagine by Kia: Kia onthult volledig elektrische concept car

  • Imagine by Kia; een volledig elektrische vierdeurs sedan
  • Uniek interieur met 21 afzonderlijke HD-displays
  • Ontworpen in het Europese designcentrum van Kia in Frankfurt
  • Fascinerende concept car geeft beeld van toekomstige elektrische modellen
Samenvatting

Kia presenteert met trots de volledig elektrische vierdeurs concept car Imagine by Kia. Dit studiemodel vormt op de 2019-editie van de Autosalon van Genève (5-17 maart) één van de highlights op de Kia-stand, naast de compleet nieuwe volledig elektrische e-Soul en de vernieuwde Kia Niro-familie. Fascinerend bij de Imagine by Kia is het unieke interieur met 21 afzonderlijke HD-displays.

“Bij automotive design draait alles om het prikkelen van de zintuigen en om het hart net wat sneller te laten kloppen. Wij zien absoluut geen reden waarom dat anders zou zijn wanneer de auto van een elektrische aandrijving is voorzien”, stelt Gregory Guillaume, Vice President of Design van Kia Motors Europe. “Onze volledig elektrische concept car zet dan ook je hart in de hoogste versnelling en dit ontwerp geeft ook een indruk van onze allesomvattende en emotionele kijk op elektrificatie.”

Guillaume: “Tegenwoordig hebben bestuurders veel vragen over elektrische auto’s, wat heel begrijpelijk is. Ze maken zich zorgen om de actieradius, het laadnetwerk en of elektrische auto’s nog wel dynamisch en uitdagend zijn. We hebben ons aan het begin van dit project daarom afgevraagd wat de rol van deze concept car moest zijn. De beste manier voor ons om die vraag te beantwoorden, en tegelijkertijd eventuele zorgen van mensen weg te nemen, was om elektrificatie puur vanuit een emotioneel oogpunt te bekijken.”

Deze aanpak waarin de mens centraal staat, past volgens Guillaume perfect bij de visie van Kia op automotive design. “Veel autoproducenten hebben het bij elektrische auto’s over zaken als actieradius, verbruik en prestaties. Eigenlijk net zoals bij auto’s met een verbrandingsmotor. Kia is trots de slogan Power to Surprise iedere keer tot uiting te laten komen en daarom willen wij weg van een puur rationele kijk en focussen we meer op emotie. Wij kiezen voor een warme en menselijke benadering van elektrificatie.”

Exterieurdesign

De Imagine by Kia visualiseert de wens van Kia om de volgende stap te zetten in de wereld van elektrische voertuigen. Het is de eerste volledig elektrische vierdeurs personenauto van Kia. In tegenstelling tot de volledig elektrische crossover e-Niro – die staat op het platform van de Niro Hybrid en Niro Plug-in Hybrid – beschikt deze concept car over een extreem laag in de auto gemonteerd accupakket dat energie levert aan een compacte aandrijflijn en is op te laden met inductietechnologie.

De concept car is duidelijk niet ontworpen volgens de binnen de industrie heersende kijk op elektrische voertuigen. Dit ontwerp combineert stijlelementen van een sportieve SUV met de ranke en atletische lijnen van een gezinsauto en de veelzijdigheid en ruimte van een crossover. “Het is een grote C-segment auto – het segment dat ontzettend populair is in Europa – die voldoet aan alle waardes waarvoor Kia staat”, aldus Guillaume. “Deze auto schudt de markt op. Met een ontwerp dat vertrouwt oogt, maar tegelijkertijd ook progressief en nieuw is.”

De beroemde ‘tiger nose’ grille van Kia – te vinden op alle modellen van het merk - is op slimme wijze verwerkt om de Imagine by Kia een krachtig ogende en verlicht ‘tiger mask’ te geven, die de koplampunits omcirkelt. Deze units zijn voorzien van LED-technologie en geplaatst uit één groot stuk helder acrylglas, waardoor een effect van ‘zwevende ogen’ wordt gecreëerd. De concept car heeft niettemin een herkenbare verlichtingssignatuur, die direct laat zien dat dit een Kia is voor de toekomst.

“Met de verlichte ‘tiger mask’ willen we een look en feel creëren van koplampen die in een transparant glazen behuizing zitten”, aldus Guillaume. “Deze lichtsignatuur zou mogelijk kunnen worden ingezet als een terugkerend designelement in toekomstige puur elektrische modellen van Kia.”

Door de menselijke benadering van design oogt het ontwerp van de Imagine by Kia levendig. Dat is bereikt door een uniek visueel samenspel tussen lichtinval en welvingen in het plaatwerk. Het licht dat op de flanken van de auto valt, geeft voortdurend de indruk van beweging. “Het strakke plaatwerk en de scherpe schouderplooi rondom de hele carrosserie roepen een gevoel van spanning en puurheid op. Ik wilde een golvend effect in het metaal creëren, vergelijkbaar met schokgolven die ontstaan als je een steen in een stil bergmeer werpt”, stelt Guillaume.

De lak van de Imagine by Kia oogt al even warm en uitnodigend. Zes met de hand aangebrachte zilveren laklagen met chroomeffect zijn afgewerkt met een warme bronstint. De kleur varieert al naar gelang de invalshoek van licht. De diepte en glans benadrukken dan nog meer de lijnen en contouren van de concept car.

Kia heeft de voorruit ver laten doorlopen in het dak tot net boven de voorstoelen. Zo ontstaat een ruimtelijk gevoel. Het glas van de voorruit en het dak – dat uit één deel bestaat – loopt boven de achterbank over in een opvallend gestileerd double-bubble-dak. Kia accentueert de oplopende hoge schouderlijn van de carrosserie en de smalle zijruiten door een duidelijk in het oog springende dynamische, vloeiend aflopende en verlichte daklijn die overloopt in de richtingaanwijzers.

De richtingaanwijzers vóór zijn op de hoeken van de motorkap gesitueerd en vallen op door verlichte elementen die lijken te zweven achter acrylglas. Net zo opvallend zijn de achterlichten. De richtingaanwijzers zijn hier diep in de units geplaatst zodat een 3D-effect ontstaat. Een remlichtstrip die over de hele breedte van de achterzijde loopt, is een verwijzing naar de Kia Stinger.

De verlichting speelt een belangrijke rol om de vriendelijkheid en toegankelijkheid van de concept car te benadrukken. “De Kia-letters aan de voorkant lichten op als de bestuurder de auto nadert, gevolgd door een verlicht ‘tiger mask’ – een warm welkomstgebaar”, legt Guillaume uit.

22-inch lichtmetalen wielen dragen bij aan de visuele impact van de auto. Deze zijn stuk voor stuk voorzien van inzetstukken van transparant acrylglas. Dit glas is gepolijst aan de buitenzijde en diamantgeslepen aan de achterzijde zodat het licht tijdens het rijden reflecteert en breekt, precies zoals een geslepen diamant dat ook doet. De wielen zijn voorzien van op maat gemaakte Goodyear 255/35 R22 Intelligrip EV concept banden. *

Guillaume en zijn team hebben zich ook sterk gericht op het aerodynamische aspect van de auto, zodat de Imagine by Kia zo min mogelijk luchtweerstand heeft en de actieradius wordt vergroot. “Het luchtgordijn aan de voorkant, de manier waarop de motorkap de wind omhoog en over de voorruit en het dak stuurt, de C-stijl met een spoilereffect, de volledig vlakke bodemplaat, de 'wingcams' en de diffuser aan de achterzijde van de auto zijn allemaal functies die de aerodynamische efficiëntie verbeteren en de turbulentie en weerstand verminderen”, zegt Guillaume.

Interieurdesign

Het interieur van de Imagine by Kia moest echt in het oog springen, volgens Ralph Kluge, General Manager Interior Design bij Kia Motors Europa. “En niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor de passagiers”, stelt Kluge.

De lay-out van de aandrijflijn resulteert in een chassisarchitectuur die sterk afwijkt ten opzichte van een voertuig met een conventionele verbrandingsmotor. Op basis van deze specifiek voor elektrische aandrijving ontwikkelde chassisarchitectuur hebben Guillaume en zijn team zich sterk gefocust op het creëren van maximale interieurruimte. Het resultaat is een open en ruimtelijk interieur maar mét een knipoog.

Allereerst valt het dashboard op door maar liefst 21 individuele displays met een ultrahoge schermresolutie. Deze zijn met elkaar gesynchroniseerd in een curve bovenlangs het dashboard. “Deze 21 ongelofelijk dunne displays zijn een knipoog naar de obsessie van de auto-industrie om zo groot mogelijke touchscreens in auto’s te plaatsen”, stelt Kluge.

De 21 displays zijn ook zeer functioneel. Vanuit het oogpunt van de bestuurder vormen de 21 displays namelijk één geheel, zelfs in deze curve-opstelling. In de ogen van Kluge is dit displayconcept een frisse benadering om weg te blijven van traditionele vaste schermen.

“Het is een imponerend display met informatie over de klimaatregeling van de auto, navigatie in vogelperspectief, rijassistentie en mediasystemen. Op de schermen zullen in Genève ook een reeks concept cars van Kia uit het verleden te zien zijn om een ​​emotionele band tussen verleden, heden en toekomst te creëren”, aldus Kluge. “Met deze fascinerende combinatie van kunstzinnigheid en informatie koppelen we memorabele momenten uit ons verleden aan een auto die met het oog op de toekomst van Kia is ontworpen.”

Het interieur valt verder op door vier met leder en zijde afgewerkte stoelen in een opvallend patroon. “We willen look en feel van de stoelen aan elkaar koppelen. De stoelen ogen slank en licht, maar zijn tegelijkertijd ook ongelooflijk sterk en robuust", zegt Kluge. “En je zult merken dat ze ook zeer comfortabel en ondersteunend zijn.”

De middenconsole lijkt boven de vloer te zweven, wat het ruimtelijk gevoel in het interieur van de Imagine by Kia nog verder versterkt. De binnenkant van de deuren – die aan de achterzijde scharnieren voor een makkelijke instap – zijn afgewerkt met metallic stof en leder, waardoor het interieur optisch in twee delen gesplitst lijkt te worden. “We hadden een strak en verzorgd interieur voor ogen”, zegt Kluge. “Dat komt tot uiting in het stuurwiel en de pedalen die verzonken zijn wanneer de auto stilstaat.”

Dankzij de chassisarchitectuur heeft het designteam van Kia niet alleen een bijzonder ruim interieur weten te creëren, maar tevens ook een zeer forse bagageruimte. De concept car heeft er zelfs twee; een bagageruimte achterin - bereikbaar via de glazen klep - en een zogeheten ‘frunk’; een bagageruimte voorin.

“Ik ben ervan overtuigd dat onze onorthodoxe benadering van elektrificatie de verbeelding prikkelt”, zeg Guillaume. “We stelden ons voor om een volledig elektrische auto te ontwerpen die niet alleen de zorgen van rijders wegneemt over rijbereik, prestaties, oplaadnetwerken en rijdynamiek, maar die je ook kippenvel geeft als je ernaar kijkt en er mee rijdt. Het maakt het voor ons mogelijk een toekomst te verbeelden waar innemende en dynamische auto’s zoals deze integraal deel uitmaken van onze mobiliteitsbehoeften. Het zal daarom niet als een verrassing komen dat we deze concept car van Kia de naam Imagine by Kia hebben gegeven. En zijn boodschap is duidelijk; het is tijd om onze verbeelding de vrije loop te laten. De eerste stap is instappen!”