Breukelen,
29
april
2020
|
17:18
Europe/Amsterdam

Hoe elektrificatie het autodesign verandert

Samenvatting

We weten het allemaal: elektrische auto’s bieden steeds meer voordelen. De nieuwste emissievrij rijdende auto’s zoals de e-Soul en e-Niro bieden een hoge range tot wel 455 km (WLTP) en met name de gebruikskosten zijn aantrekkelijk laag. Elektrische auto’s maken daarom niet voor niets steeds meer deel uit van ons straatbeeld en we staan nog maar aan het begin van de elektrische revolutie.

Wellicht een minder voor de hand liggend, maar heel belangrijk voordeel van elektrificatie is dat autodesigners met een volledig frisse blik naar het concept auto kunnen kijken. De nieuwe generatie elektrische auto’s gaat dan ook een revolutie teweegbrengen op het gebied van design, ruimte en technologie. Het ontwerp van toekomstige elektrische auto’s wordt meer mensgericht en sluit nog beter aan bij de behoeften van de consument. Elektrificatie verandert het auto-ontwerp en de toekomst van mobiliteit op zes belangrijke gebieden: design en ruimte, prestaties en rijkwaliteit, en comfort en connectiviteit.

Design en ruimte

Wat vind je belangrijk aan een auto? Net zoals de meeste mensen wil je, nadat het kostenplaatje in kaart is gebracht, een auto die er heel goed uitziet en waar je trots op kunt zijn. Ook op dat vlak biedt elektrificatie alleen maar goed nieuws.

Waarom? Conventionele auto’s met een verbrandingsmotor bieden best wat ontwerpbeperkingen. Bij het tekenen van een gewone auto, moeten designers rekening houden met bijvoorbeeld een grote verbrandingsmotor, een brandstoftank, een radiator, uitlaatpijpen en een grote versnellingsbak. Bij een elektrische auto zijn de meeste onderdelen niet meer nodig, of zijn ze veel kleiner. EV’s hebben bijvoorbeeld minder behoefte aan luchtkoeling, zodat er geen grille meer nodig is, en hebben geen emissies, dus er is ook geen uitlaatsysteem nodig. Ontwerpers hoeven dus geen rekening meer te houden met deze ‘moetjes’ en kunnen zich volledig richten op een zo mooi mogelijk design. Aangezien er veel minder onderdelen nodig zijn en de motor veel kleiner is, kan de motorruimte ook veel compacter worden. Al die vrijgekomen ruimte kan worden benut om het interieur nóg ruimer te maken.

Prestaties en rijkwaliteit

Elektrificatie zet het traditionele auto-ontwerp op zijn kop, zowel qua vorm als qua functie. Omdat elektromotoren efficiënter zijn, zijn ze kleiner en compacter dan verbrandingsmotoren en hoeven ze niet per sé onder de motorkap of in een achtercompartiment te worden geplaatst. De accu’s worden in de vloer van de auto geplaatst, waardoor een perfect zwaartepunt ontstaat. De geruisloze motoren leveren direct het maximaal beschikbare koppel voor een ongekend krachtige acceleratie. Elektrische auto’s bieden superieure prestaties en rijeigenschappen, die je in het verleden alleen in luxe auto’s of sportauto’s zou verwachten.

Comfort en connectiviteit

Conventionele auto's zijn steeds meer connected met de buitenwereld geworden. Ze zijn echter niet ontworpen vanuit dat uitgangspunt. Maar de nieuwe generatie elektrische auto’s is dat wel. EV's zijn niet ontworpen rond een motor. Het interieur van de nieuwste generatie elektrische auto’s wordt dan ook niet alleen heel ruim, maar ook een nieuwe belevingswereld vol hightech technologie en grote schermen die het comfort en de connectiviteit naar een ongekend hoog niveau gaan brengen.