Breukelen,
28
maart
2024
|
14:37
Europe/Amsterdam

De nieuwe Kia K4: next level compacte sedan

  • Geheel nieuwe compacte sedan van de volgende generatie verzet bakens op gebied van design, technologie en ruimte
  • Been- en hoofdruimte achterin toonaangevend in segment
  • Innovatieve technologie: 30-inch digitaal instrumentarium, tot 29 ADAS-functies, geavanceerde connectiviteit en OTA-updates
  • Hoogwaardig en stil interieur met optionele akoestische voorruit, premium Harman Kardon-audio en geventileerde voorstoelen
  • Twee soepele benzinekrachtbronnen tot maximaal 190 pk
  • Gedurfde proporties: ‘Opposites United’ ontwerptaal resulteert in onverwachte stijlkenmerken van een fastback
Samenvatting

Kia heeft op de New York International Auto Show 2024 de gloednieuwe K4 onthuld. Deze compacte Kia-sedan van de vierde generatie biedt een arsenaal aan technologieën en Advanced Driver Assistance Systems, een hoge mate van verfijning en een toonaangevende hoofd- en beenruimte achterin. Ook op het gebied van connectiviteit en design is de auto onderscheidend. De compacte sedan is onder meer standaard voorzien van draadloze Apple CarPlay en Android Auto en is ook leverbaar met een gecombineerd digitaal instrumentarium van bijna 30-inch. 

De opties zoals de Digital Key 2.0 met Ultra Wideband, het Harman Kardon premium audiosysteem, de verwarmde en geventileerde voorstoelen en een breed schuifdak zijn voorbeelden die het hoogwaardige karakter van de K4 onderstrepen.

K4 exterieurdesign: gedurfde proporties

De K4 maakt een krachtig en dynamisch statement met zijn gedurfde stylingproporties volgens de ‘Opposites United’ designfilosofie. De standaard, verticaal georiënteerde LED-koplampen en achterlichten zijn geïnspireerd op die van de EV9 en creëren een uitgesproken uitstraling. De in de C-stijl verborgen achterportiergrepen benadrukken de fastback-proporties van de K4 en vestigen de aandacht op de naar achteren gerichte raamlijn. De veelzijdige kofferbak biedt een laadcapaciteit van liefst 14,6 kubieke meter.

De sportieve K4 GT-Line onderscheidt zich met zijn unieke voor- en achterkant met glanzend zwarte accenten, een satijnverchroomde taillelijn, 18-inch lichtmetalen velgen en een glanzend zwarte afwerking van de spiegelkappen, raamlijsten en dorpels. De K4 GT-Line Turbo is uitgerust met speciale, kubusvormige LED-projectiekoplampen, LED-mistlampen en 18-inch lichtmetalen velgen.

K4 interieurdesign en technologie: naadloze connectiviteit

Het interieur van de K4 verzet bakens in het segment. Het middelpunt van de brede, uitgestrekte cockpit wordt gevormd door de geïntegreerde digitale instrumenten: een primeur voor het segment van de compacte sedans en een designelement op zich. Het ultramoderne Connected Car Navigation Cockpit (ccNC)-besturingssysteem met OTA-mogelijkheden, dat debuteerde in de EV9, is in de K4 gecombineerd met een tot 30-inch groot digitaal schermencluster. ccNC verwerkt data sneller en met een hogere betrouwbaarheid, waarbij veelgebruikte Quick Controls beschikbaar zijn via een veegbeweging over het scherm. Alle uitvoeringen zijn standaard voorzien van draadloze Apple CarPlay en Android Auto.

Met de optionele Digital Key 2.0 met Ultra Wideband kunnen klanten hun compatibele Apple- en Samsung-smartapparaten of een NFC-compatibele smartcard gebruiken als virtuele autosleutels om te vergrendelen, ontgrendelen en te rijden. Deze sleutels kunnen bovendien via sms-berichten op compatibele apparaten worden gedeeld met vrienden en familie.

K4-rijders kunnen met de stemassistent van Kia Connect eenvoudig verschillende voertuigfuncties bedienen. Zeg 'Hey Kia' om via stembediening toegang te krijgen tot functies zoals klimaatregeling en audio. Kia werkt aan een nieuwe versie van de Kia Assistant die met de kracht van generatieve AI informatie kan leveren over vele onderwerpen, zoals aandelenkoersen, sportuitslagen, de inhoud van de gebruikershandleiding, lokaal nieuws en nog veel meer. De Kia Assistant is ontworpen om te luisteren naar vervolgvragen en om op een meer gemoedelijke manier met de bestuurder te communiceren.

K4-aandrijflijn en techniek: sterk en soepel

De K4 wordt in de Verenigde Staten geleverd met twee voorwielaangedreven aandrijflijnen op benzine. De standaard 2,0-liter motor produceert 147 pk en is gekoppeld aan een intelligente variabele transmissie (IVT).

De optionele 1,6-liter turbomotor levert 190 pk en is standaard gekoppeld aan een automatische transmissie met 8 versnellingen. De op het stuur gemonteerde schakelpeddels en de sportpedalen maken het sportieve pakket compleet. De K4 GT-Line Turbo levert een hoog vermogen bij lage snelheden, reageert snel en biedt een meeslepende rijervaring. Exclusief voorbehouden aan de K4 GT-Line- en GT-Line Turbo-modellen is een multi-link achterwielophanging.

Kia heeft veel aandacht besteed aan het verminderen van geluid, trillingen en hardheid (NVH) door de toepassing van een akoestische voorruit en akoestische banden op K4-uitvoeringen met 18-inch wielen.

K4 ADAS-systemen: segment overstijgende assistentie

De K4 biedt de nieuwste assistentiesystemen van Kia, inclusief de Intelligent Speed ​​Limit Assist (ISLA), Lane Keeping Assist (LKA) en Smart Cruise Control met Stop & Go (SCC met S&G). Centraal in de beschikbare rijhulptechnologie op de K4 staat Forward Collision Avoidance 1.5 (FCA-1.5), dat is ontworpen om onder bepaalde omstandigheden aanrijdingen te helpen detecteren en voorkomen, en om voertuigen, voetgangers en fietsers voor het voertuig te detecteren. Naast de standaard Blind Spot Collision Warning (BCW) en Rear Cross Traffic Alert is de GT-Line leverbaar met Blind-Spot Collision Avoidance Assist en een Blind-Spot View Monitor (BVM). De optionele Surround-View Monitor (SVM) is ontworpen om een ​​zicht van 360 graden te bieden bij achteruitrij- en parkeerscenario's, met behulp van camera’s rondom.

Introductie start in de Verenigde Staten

De Kia K4 arriveert naar verwachting in de tweede helft van 2024 in de VS. De prijzen, uitrustingsdetails en definitieve technische gegevens worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.