Breukelen,
12
oktober
2023
|
09:02
Europe/Amsterdam

Conceptversies van Kia EV3 en EV4 gemaakt van toonaangevende, duurzame materialen

  • Kia past in de Concept EV3 natuurlijke vezelstructuren toe voor een lichtgewicht stoeldesign met een elegantere esthetiek en op de natuur geïnspireerde kleurtinten
  • Natuurlijke verf van materialen in de Kia Concept EV4 gebaseerd op meekrapwortels en walnootschelpen voor unieke tonaliteiten 
  • Kia investeert in biofabricage met de ambitie om in de toekomst zelf grondstoffen voor materialen te verbouwen
Samenvatting

Kia heeft in de interieurs van de conceptversies van de nieuwe EV3 en EV4 baanbrekende milieuvriendelijke materialen toegepast. Niet alleen de materialen zelf zijn next level duurzaam, maar ook de manier waarop ze zijn gemaakt. De grootschalige toepassing van duurzame materialen speelt een essentiële rol in de transitie van het merk naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen.

Bij het creëren van het interieur van de Kia Concept EV3 heeft het CMF-designteam (Color, Materials, Finish) zich laten inspireren door het element Air, wat terug te zien is in de zeer lichte en transparante ambiance. Net als bij de Kia Concept EV4 heeft het CMF-team ook gebruik gemaakt van een reeks innovatieve duurzame materialen die de impact van de auto op het milieu verminderen, meer vrijheid in design bieden en een ongekend niveau van kleurkeuze en afwerkingskwaliteit mogelijk maken.

Voor de Concept EV3 zijn natuurlijke structuren toegepast om een lichtgewicht, slanker stoelontwerp te realiseren. Het uitzonderlijk sterke, duurzame vezelweefsel maakt een elegantere, moderne esthetiek mogelijk en is uitgevoerd in rustgevende, natuurlijke tinten. Voor de stoelbekleding is 3D Knit-technologie toegepast, wat niet alleen resulteert in een visueel verbluffend 3D-effect met een uitzonderlijk zacht oppervlak, maar ook een toonaangevend lage materiaalverspilling omdat er minder stiksels en verbindingen nodig zijn.

Baanbrekende duurzame materialen geïnspireerd door de natuur

Het materiaal dat Kia koos voor de binnenzijde van de consoletafel van de Concept EV3 is niet vervaardigd, maar geteeld. Marília Biill, Head of CMF Design bij Kia: “Mycelium, afkomstig van paddenstoelwortels, combineert een uitstekende sterkte met een extreem zacht oppervlak. Het ontwikkelen van geteelde materialen, een proces dat biofabricage wordt genoemd, is een belangrijk doel voor Kia. Door Mycelium te gebruiken, kunnen we de processen nabootsen die we in de natuur terugzien en deze gebruiken om duurzamere oplossingen te ontwerpen – het materiaal kan in elke gewenste vorm worden gekweekt met behulp van een mal.”

Het gebruik van Mycelium bevindt zich nog in een zeer vroeg stadium en als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie werkt Kia samen met partners om de ontwikkeling van het materiaal te versnellen. Door het zelf verbouwen van eigen materialen kunnen processen worden vereenvoudigd en de vormgeving ervan makkelijker worden uitgevoerd, met een maximaal natuurlijk effect.

Voor het creëren van het interieur van de Concept EV4 heeft het CMF-team van Kia zich laten inspireren door het element Earth. Door op het 100 procent gerecycled katoen natuurlijke kleurstoffen toe te passen, die onder meer bestaan uit walnootschelpen en meekrapwortels, kan het team met dank aan de natuur een vrijwel eindeloze reeks tonaliteiten en tinten creëren.

Om in het interieur van de Concept EV4 een unieke en uitzonderlijk kwalitatieve sfeer te creëren, weefde het team van Kia met de hand stoffen linten die zijn aangebracht op de opbergruimte en het dashboard. Deze handgemaakte aanpak creëert een 3D-effect dat net zo verbluffend en mooi is als de 3D Knit-afwerking van de stoelbekleding in de Concept EV3.

Om de esthetische aantrekkingskracht en functionaliteit van de consoletafel van de Concept EV4 te optimaliseren, hebben de CMF-designers van Kia zich tot hennepvezels gewend. “Hennep is een snelgroeiende plant waarvoor minimale middelen nodig zijn om te kweken”, legt Marília Biill uit. “Deze grondstof is niet alleen zeer duurzaam, maar ook goed vormbaar, en daarmee is het een zeer veelzijdig materiaal.”

Het verschil met 10 duurzame must-haves

Hoewel het materiaalgebruik in de EV3 en EV4 Concept is gericht op grootschalige toepassing in de toekomst, heeft Kia al sinds jaren naam opgebouwd met het integreren van duurzame materialen in zijn producten. Een van de eerste in massaproductie genomen materialen was het bioplastic en het biovezel van suikerriet dat werd toegepast in de Soul EV uit 2014.

Eerder dit jaar heeft Kia met de lancering van de EV9 zijn engagement om de impact op het milieu te minimaliseren verder vergroot met de introductie van 10 onmisbare duurzame items voor alle nieuwe modellen van het merk.

Tot deze 10 duurzame must-haves van Kia behoort onder meer bioplastic, dat wordt geproduceerd uit biomassabronnen zoals plantaardige oliën, maïsextract, zaagsel en suikerriet en wordt gebruikt in voertuigonderdelen zoals dashboards, consoles en bekleding. Kia heeft biopolyurethaan (PU) geïdentificeerd als een optimale leervervanger, omdat het materiaal plantaardige componenten bevat en een perfecte ondersteuning, demping en duurzaamheid biedt. Autotapijten kunnen worden gemaakt van 100 procent gerecycled PET, en Kia maakt hiervoor deels gebruik van gerecyclede visnetten.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.

Bezoek voor meer informatie: nieuws.kia.nl.