Breukelen,
11
juni
2019
|
19:20
Europe/Amsterdam

Volledig digitaal instrumentarium primeur in Kia XCeed

Samenvatting

De nieuwe Kia XCeed urban crossover krijgt als eerste een volledig digitaal 12,3-inch Supervision instrumentarium. De onthulling van dit model op 26 juni 2019 markeert een nieuw tijdperk. Het is een van de meest technologisch geavanceerde modellen van Kia.

Emilio Herrera, Chief Operating Officer bij Kia Motors Europe: “Ons nieuwe Supervision cluster is een van de vele optionele technologieën voor de Kia XCeed. Samen met vele andere features, in het bijzonder in de rijker gespecificeerde modelvarianten, speelt dit instrumentenpaneel een belangrijke rol in het overzichtelijk weergeven van essentiële informatie voor de bestuurder. Dit instrumentarium komt ook in aangepaste vorm in toekomstige modellen van Kia, waarbij we nieuwe vormen zoeken voor informatieoverdracht tijdens het rijden richting de rijder.”

Nieuw hoge resolutie display voor messcherpe weergave

Het 12,3-inch Supervision cluster is ontworpen om informatie zo duidelijk mogelijk weer te geven. Het biedt een hoge schermresolutie van 1920 x 720 pixels en komt in de plaats van de snelheidsmeter en toerenteller, zoals die in de huidige modellen te zien zijn. Een enkel, naadloos display projecteert messcherp digitale meters voor snelheid en toerental. Door de snelle beeldverversingscyclus reageren de wijzers snel en soepel op de input van de bestuurder.

Tussen de beide digitaal weergegeven meters is een multifunctioneel display te zien dat is te bedienen via schakelaars op het stuurwiel. In dit deel van het digitale instrumentarium kan de rijder kiezen uit weergave van navigatie-aanwijzingen, audio-informatie, informatie van de smartphone en contacten of ritgegevens. Dat betreft onder meer actueel of gemiddeld brandstofverbruik. Het systeem kan ook onderhouds- of controlewaarschuwingen voor het voertuig weergeven. En het is mogelijk om meldingen te krijgen van de talrijke actieve veiligheids- en bestuurdersassistentiesystemen of actuele verkeersinformatie te tonen. Het multifunctionele centrale display toont daarnaast aanwijzingen van het Driver Attention Warning systeem, te weten adviezen om een pauze te nemen omdat vermoeidheid is geconstateerd.

Zodra de bestuurder de auto heeft geparkeerd en de motor afzet, laat het nieuwe instrumentarium kort een grafische afbeelding van de rijdende auto zien, plus een samenvatting van de ritgegevens; gereden tijd, afgelegde afstand, gemiddeld verbruik en de resterende actieradius met de nog aanwezige brandstofvoorraad.

Drive Mode graphics

Net als bij andere Ceed-modellen zal ook de Kia XCeed leverbaar zijn met het Drive Mode Select systeem. De lay-out van het Supervision instrumentarium verandert ook bij het wisselen van rijmodus. In de stand Normal biedt het scherm actuele informatie over brandstofefficiency en traditionele digitale meters voor snelheid en toerental, plus aanvullende ritgegevens. In de stand Sport zijn snelheid en toerental prominenter in beeld. Niet essentiële informatie is dan verborgen om de bestuurder zo min mogelijk af te leiden.

Digitale dashboards van de toekomst

Met het digitale instrumentarium bewijst Kia dat het met de in-car technologie klaar is voor toekomstige technologische ontwikkelingen. Digitale dashboards spelen meer en meer een sleutelrol bij het weergeven van rijgegevens en informatie van talrijke bronnen. De nieuwe digitale displays van Kia zijn klaar voor grensverleggende veiligheids- en aandrijflijntechnologie van de toekomst.

Om een voorbeeld te geven, de grafische mogelijkheden zijn ideaal om volledige informatie te geven van geëlektrificeerde aandrijflijnen die in steeds meer Kia-modellen zijn te vinden. Het digitale instrumentarium is in de toekomst aan te passen om informatie over zuinig rijden weer te geven, over rijstijl en zelfs over de energieflow tussen batterij en elektromotor. Het nieuwe digitale instrumentarium kan ook een unieke visuele link bieden met de Eco-rijmodus in sommige modellen. Het nieuwe instrumentarium zal dan ook zijn weg vinden naar toekomstige mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid en elektrische modellen.