Breukelen,
26
april
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Slimme klimaatregeling van Kia EV9 zorgt voor meer comfort voor het hele gezin

  • Innovatieve warmtepomp balanceert comfort met energieverbruik
  • Onafhankelijke klimaatregeling voor- en achterin
  • Nieuw bedieningspaneel voor een nog betere gebruikerservaring
Samenvatting

De nieuwe Kia EV9 biedt zelfs in de meest extreme omstandigheden een superieur comfort. Het nieuwste model van Kia is dan ook tijdens het ontwikkelingsproces getest in extreme hitte en kou om ervoor te zorgen dat de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen elke uitdaging aankunnen.

Het thermische systeem van het nieuwe elektrische topmodel van Kia omvat een warmtepomp, een geavanceerde klimaatbeheersing en verschillende functies om de auto snel te laten afkoelen. Het geheel nieuwe bedieningspaneel en de geoptimaliseerde ventilatieroosters bieden alle inzittende maximaal comfort en gemak. De ingenieurs van Kia hebben deze functies getest in uiteenlopende omgevingen in Noord-Zweden en Zuid-Spanje om maximale prestaties en efficiency te garanderen, zelfs bij extreme temperaturen.

Warmtepomp voor maximale efficiency en een hoge actieradius

In tegenstelling tot de meeste EV’s met een standaard elektrische klimaatregeling is de Kia EV9 uitgerust met een extra efficiënte warmtepomp. Deze warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast: als de buitenkant koel wordt, wordt de binnenkant warm. En voor nog meer efficiency wordt de restwarmte van de e-motoren en het Power Electronics (PE)-systeem opgevangen en vervolgens gebruikt om het interieur te verwarmen. Dit resulteert in een lager energieverbruik, met als gevolg een grotere actieradius.

download

Meer comfort voor alle inzittenden met multi-zone klimaatregeling

Met zijn drie zitrijen, die plaats bieden aan maximaal zeven inzittenden, is de Kia EV9 de perfecte auto voor familie- of groepsuitjes. De nieuwe elektrische SUV is dan ook uitgerust met twee onafhankelijke klimaatbeheersingssystemen die verschillende klimaatzones kunnen creëren voor de bestuurder, de voorpassagier en de achterpassagiers. De EV9 is daarnaast standaard uitgerust met geventileerde en verwarmde stoelen op zowel de eerste als de tweede zitrij voor een ultiem zitcomfort. De bedrading van de stoelverwarming is verder verbeterd om nóg zuiniger om te gaan met de elektrische energie.

Deze set-up zorgt voor een verhoogd comfort voor de inzittenden en verbruikt tegelijkertijd minder energie. De EV9 kan energie besparen door de airconditioning te deactiveren voor lege stoelen of voor passagiers die dat niet willen.

Tijdens de tests hebben de ingenieurs van Kia het regelalgoritme van de klimaatregeling tot in details afgesteld om het interieurcomfort te maximaliseren en het stroomverbruik te optimaliseren onder extreem warme en koude omstandigheden. De klimaatregeling kan automatisch de temperatuur, intensiteit en richting van de luchtstroom regelen. Indien gewenst kunnen de inzittenden deze ook handmatig aanpassen.

De EV9 is het eerste Europese model van Kia met een nieuw bedieningspaneel voor de klimaatregeling met een verder geoptimaliseerde interface. Het nieuwe paneel maakt het gemakkelijker om alle klimaatinstellingen met één klik te zien en te regelen, zonder dat de submenu's van het infotainment hoeven te worden geopend. Dit resulteert in een meer intuïtieve gebruikerservaring en minder afleiding voor de bestuurder.

De Kia EV9 heeft ook vier nieuwe en verbeterde ventilatieopeningen in het dak die de luchtweerstand en diffusiehoek kunnen optimaliseren om alle passagiers op de tweede en derde zitrij gelijkmatig te verwarmen of te koelen.

Speciale features voor de zomer

De EV9 legt de lat eveneens hoger met zijn innovatieve airconditioning met een nieuw nablaassysteem dat de vorming van condens op de verdamper vermindert, waardoor de ontwikkeling van bacteriën en geurtjes wordt voorkomen. Het systeem detecteert of de airconditioning tijdens het rijden gedurende een lange periode is gebruikt. Indien dit het geval is, wordt de ventilator geactiveerd om het water te drogen dat zich binnenin heeft opgehoopt. Het nablaassysteem werkt alleen boven een bepaalde temperatuur, waardoor de accu in de winter niet onnodig wordt ontladen.

Over de Kia EV9

De Kia EV9 is een grote SUV voor het tijdperk van duurzame mobiliteit. Hij heeft een maximaal bereik van 541 km en kan met zijn ultrasnelle 800V-laadtechnologie in slechts 15 minuten tot 239 kilometer bijladen. Het volledig elektrische topmodel van Kia biedt configuraties met zeven of zes zitplaatsen, waarbij de laatste configuratie ook mogelijk is met 180 graden draaibare stoelen.

De EV9 is gebaseerd op het baanbrekende Electric Global Modular Platform van Kia (E-GMP). Het merk heeft de ambitie om in 2027 15 nieuwe elektrische auto’s op de markt te hebben gebracht en de verkopen in 2030 te laten groeien tot 1.600.000 eenheden.

Het laatste nieuws over de Kia EV9 is te vinden op de website.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.