Breukelen,
06
april
2023
|
09:27
Europe/Amsterdam

Kia transformeert sneller naar aanbieder van elektrische mobiliteitsoplossingen

  • Doel met 33% verhoogd: tegen 2030 jaarlijks 1.6 miljoen EV’s verkopen
  • 15 nieuwe elektrische modellen tegen 2027
  • Focus op Purpose Built Vehicles
Samenvatting

Kia presenteerde in 2020 ‘Plan S’, de strategie voor de middellange tot lange termijn. Met deze strategie wil het merk zich ontwikkelen tot een leidende aanbieder van elektrische voertuigen en op maat gemaakte mobiliteitsoplossingen. Tijdens de CEO Investor Day van 2023 kondigde Kia nog ambitieuzere doelen aan, waaronder de wereldwijde verkoopdoelstelling voor 2030 van 4,3 miljoen exemplaren, die 34,4 procent hoger is dan de verkoopdoelstelling voor 2023 van 3,2 miljoen eenheden. Kia  is ook van plan om het aandeel van de verkoop van geëlektrificeerde auto’s verder te verhogen tot 55 procent (2,38 miljoen eenheden) tegen 2030. 

Vier kerndoelen

Gebaseerd op de eerste positieve resultaten van de drie jaar geleden ingezette Plan S-strategie, maakt de onderneming nu een extra stap voorwaarts op weg naar een leidende positie op het gebied van elektrisch rijden. De onderneming blijft zich daarbij richten op de vier gestelde kerndoelen en verhoogt de ambities op een aantal vlakken.

1) Wereldwijde verkoopdoelstelling voor 2030 van 4,3 miljoen eenheden met focus op geëlektrificeerde modellen

Kia verwacht met het geplande productportfolio sneller te kunnen groeien dan de concurrentie. Kia heeft voor dit jaar een wereldwijde verkoopdoelstelling van 3,2 miljoen eenheden en wil tegen 2026 4,01 miljoen eenheden verkopen, en tegen 2030 4,3 miljoen. Deze nieuwe doelstelling ligt respectievelijk 150.000 (2026) en 300.000 (2030) eenheden hoger dan de doelstelling die vorig jaar is bepaald.

De verwachte groei wordt voornamelijk gestimuleerd door de verkoop van geëlektrificeerde voertuigen, waarbij het verkoopaandeel naar verwachting zal stijgen van 21 procent in 2023 tot 55 procent in 2030, een stijging van 3 procentpunten ten opzichte van de vorig jaar aangekondigde doelstelling voor 2030.

2) EV-strategie versnellen: uitbreiden naar 15 EV's tegen 2027

Kia is van plan haar elektrificatie-inspanningen verder te versnellen en gaat

de line-up van elektrische modellen dan ook verder uitbreiden. Het merk wil tegen 2027 niet de eerder geplande 14, maar 15 modellen aanbieden, waaronder de nieuwe EV9 en de EV5.

Kia verwacht dit jaar zo’n 258.000 EV’s te verkopen en heeft zich ten doel gesteld dit aantal tegen 2026 te verhogen tot 1.005.000 exemplaren, en 1,6 miljoen in 2030. Deze nieuwe doelstelling ligt 400.000 eenheden (33 procent) hoger ten opzichte van de doelstelling van 1,2 miljoen eenheden die vorig jaar was aangekondigd.

Om in te spelen op snelgroeiende EV-markten over de hele wereld, streeft Kia ernaar om lokaal modellen te produceren die de regionale verkoop kunnen stimuleren. In Europa is Kia van plan om lokaal compacte en middelgrote elektrische auto's te bouwen, aangezien deze de belangrijkste aanjagers van de verkoop in de regio zijn. Kia wil vanaf 2024 ook in de Verenigde Staten lokaal EV-modellen gaan produceren, in overeenstemming met de implementatie van de Inflation Reduction Act (IRA).

Kia is eveneens van plan om in China compacte en middelgrote EV-modellen te produceren, waaronder de onlangs onthulde EV5. In 2025 start in India de productie van kleine EV-modellen die zijn geoptimaliseerd voor de lokale markt en andere opkomende markten.

Korea zal blijven dienen als een wereldwijd hoofdkwartier voor onderzoek, ontwikkeling en productie van EV-modellen. Kia gaat in 2024 de eerste dedicated EV-fabriek in Korea bouwen en de productielijn van de fabriek in Gwangmyeong transformeren voor EV-productie. Volgend jaar wordt hier al gestart met de productie van twee EV-modellen.

3) Technologiegerichte productstrategie

Om leider te worden op het gebied van elektrische mobiliteit zet Kia ook vol in op de uitvoer van de connectiviteitsstrategie. De onderneming wil in 2025 een datacloud realiseren voor connected cars en geavanceerde connectiviteitsfuncties aanbieden voor alle nieuw gelanceerde modellen. Kia wil in 2024 nieuwe autonome rijfuncties introduceren die over-the-air (OTA) zijn te updaten, werken bij hogere snelheden en kunnen worden geactiveerd onder nog meer omstandigheden. Het merk wil in 2026 autonoom rijden verder verbeteren met HDP2-technologie die gebruikmaakt van zeer nauwkeurige navigatiedata.

4) Businessmodel voor PBV’s

Purpose Built Vehicles (PBV’s) zijn voor Kia van groot belang om een leiderschapspositie te verkrijgen als aanbieder van elektrische mobiliteitsoplossingen. Kia zet dan ook vol in op de ontwikkeling van deze voertuigen en betrekt klanten in de ontwikkelingsfase om tot de beste op maat gemaakte PBV’s te komen. Zo vroeg Kia vorig jaar potentiële klanten om feedback over een speciale, middelgrote PBV die tegen 2025 in massaproductie gaat. Deze PBV wordt gebaseerd op een platform van het skateboardtype, waarop verschillende carrosserieën kunnen worden geplaatst.

Kia wil onder meer een autonoom rijdende robotaxi, een kleine PBV geoptimaliseerd voor het bezorgen van goederen of voedsel, en een grote PBV introduceren, die kan worden ingezet in het openbaar vervoer of als mobiel kantoor.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.