Breukelen,
12
april
2023
|
17:06
Europe/Amsterdam

Kia start met bouw van productiefaciliteit voor elektrische PBV’s

  • Nieuwe fabriek voor elektrische bedrijfswagens met een jaarlijkse capaciteit vanaf 150.000 eenheden
  • Massaproductie gepland vanaf tweede helft 2025
  • Innovatieve fabriek met lage CO2-voetafdruk door efficiënte ‘celmethode’
Samenvatting

Kia is vandaag in Hwaseong, Korea, gestart met de bouw van een gloednieuwe fabriek voor elektrische Purpose Built Vehicles.

Kia investeert ongeveer een biljoen won (758 miljoen dollar) in de fabriek, waar naar verwachting vanaf de tweede helft van 2025 met massaproductie wordt begonnen. Kia wil in deze fabriek in het eerste volledige jaar 150.000 eenheden produceren, met het potentieel om uit te breiden in lijn met toekomstige marktomstandigheden.

De nieuwe PBV-fabriek wordt een milieuvriendelijke productiefaciliteit die innovatieve productiemethoden toepast en tegelijkertijd de CO2-uitstoot minimaliseert door de toepassingen van slimme 'E-FOREST-technologieën'* van Kia Corporation, zoals digitale productiesystemen.

Een van de innovatieve productieprocessen die in de nieuwe PBV-fabriek worden geïmplementeerd staat bekend als de ‘celmethode’, waarbij voertuigen kunnen worden geproduceerd op basis van uiteenlopende eisen van klanten.

Deze celmethode volgt een proces layout strategie die machines of werkstations groepeert die worden gebruikt om vergelijkbare producten of onderdelen te produceren. Het doel van de celmethode is om een efficiënter en flexibeler fabricageproces te creëren door de afstand die materialen en producten moeten afleggen tijdens de productie te verkleinen. Bij de celmethode worden machines zo gerangschikt dat de flow van materialen en producten tussen werkstations wordt geoptimaliseerd, met als doel de uitvaltijd te minimaliseren, de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen.

Het geavanceerde productiesysteem van de PBV-fabriek combineert de nieuwe celmethode met het originele massaproductietransportsysteem om flexibele productie mogelijk te maken met meer maatwerkoplossingen.

Een ander voorbeeld van duurzame productiemethoden is de ‘droge cabine’, waarin carrosserieën op een milieuvriendelijke manier worden gespoten. De fabriek gaat naar verwachting zo’n 20 procent zuiniger om met energie dan traditionele autofabrieken door onder meer de toepassing van natuurlijk licht en het stroomlijnen van het productieproces.

Kia zet ook in op verregaande automatisering met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie (AI), de automatisering van de installatie van onderdelen zoals ramen, en real-time automatische analyses van data om autonoom voertuigcarrosserieën te corrigeren en installeren.

De nieuwe faciliteit wordt een 'mensvriendelijke' fabriek door zwaar werk te automatiseren, terwijl het gevoel van 'openheid' wordt versterkt en ook het geluidsniveau wordt verlaagd.

Start productie elektrische PBV’s in 2025

Kia is van plan om in 2025 de SW (projectnaam) te introduceren, de eerste elektrische bedrijfswagen van het merk. Deze middelgrote PBV wordt gebaseerd op het "eS"-platform, een speciaal skateboardplatform, waarop verschillende carrosserieën kunnen worden toegepast. De SW kan door zijn grote binnenruimte en hoge laadcapaciteit worden ingezet voor een groot aantal logistieke diensten, zoals bezorging en ride-hailing.

Na de lancering van de middelgrote SW, gaat Kia de line-up uitbreiden met grotere PBV’s die geschikt zijn voor logistieke ondernemers of bezorging van vers voedsel. Het merk werkt ook aan grote PBV’s die kunnen worden ingezet in het openbaar vervoer of als mobiel kantoor. Het gamma wordt daarnaast op termijn uitgebreid met onder meer kleine PBV’s en middelgrote, autonoom rijdende robotaxis.

* E-FOREST is een smart factory-ecosysteem dat innovatie in productiesystemen nastreeft door alles organisch met elkaar te verbinden. Ga voor meer informatie naar: https://www.hyundaimotorgroup.com/story/CONT0000000000003696

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.