Breukelen,
29
augustus
2023
|
20:00
Europe/Amsterdam

Kia-partner The Ocean Cleanup vestigt record met levering van 55 ton oceaanplastic

  • De uit de oceaan opgeviste kunststoffen worden gerecycled en gedeeltelijk toegepast in toekomstige Kia-modellen
  • Kia blijft zich inzetten voor een toename van ruim 20% in het hergebruik van plastic tegen 2030 en het bereiken van CO2-neutraliteit tegen 2045
Samenvatting

Kia is van plan om in zijn nieuwe EV-modellen gerecycled plastic toe te passen dat afkomstig is van een vracht van 55 ton plastic die onlangs uit de Stille Oceaan is teruggewonnen. De recordhoeveelheid plastic die wereldwijd partner The Ocean Cleanup heeft verzameld, markeert de volgende fase in een zevenjarig mondiaal partnership dat in april 2022 werd gesloten. De samenwerking is een belangrijk onderdeel van de transformatie van Kia tot een toonaangevende aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen.

The Ocean Cleanup, het internationale non-profitproject met als missie het verwijderen van plastic uit de oceanen, heeft de recordvangst aan land gebracht in Victoria, Vancouver Island, Canada. Het plastic werd uit de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) in de Stille Oceaan verwijderd met behulp van de System 002-extractietechnologie van de organisatie. De GPGP is 's werelds grootste accumulatie van drijvend plasticafval met een geschatte oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante kilometer – wat overeenkomt met drie keer de grootte van Frankrijk.

De recycling van het opgevangen plastic begint binnenkort en Kia gaat een deel van het materiaal in toekomstige modellen toepassen. Dit initiatief sluit aan bij de inzet van Kia om duurzame mobiliteitsoplossingen te bieden met een meetbare impact op grote schaal.

Kia heeft dan ook met succes al meer dan 30 duurzame oplossingen geïmplementeerd in verschillende productgebieden, waaronder bekledingen en tapijten op basis van gerecycled PET, een biogebaseerd alternatief voor leder en BTX*-vrije verf. In de nieuwe EV9 wordt bijvoorbeeld geüpcycled afval, waaronder visnetten uit de oceaan, gebruikt voor de vloerbekleding. 

Gelijktijdig met het aan land brengen van de recordvangst, heeft The Ocean Cleanup ook de introductie van zijn nieuwe System 03-technologie aangekondigd. System 03 is bijna drie keer groter dan System 002 en kan het hele jaar door veel grotere hoeveelheden plastic opvangen tegen lagere kosten per verwijderde kilogram. Het nieuwe systeem beschikt ook over meer geavanceerde milieumonitoring- en veiligheidstechnologie, zoals een nieuw veiligheidsluik voor zeedieren dat is ontworpen om het leven in zee te beschermen. Deze opschaling markeert de volgende fase in de richting van de doelstelling van The Ocean Cleanup om in 2040 90% van het drijvend oceaanplastic te verwijderen.

Kia zet zich in voor een duurzame planeet en het welzijn van toekomstige generaties en steunt dan ook het initiatief van The Ocean Cleanup. Charles Ryu, Senior Vice President en hoofd van de Global Brand & CX Division bij Kia Corporation: “De recordvangst door The Ocean Cleanup is een tastbaar bewijs van hoe technologie duurzame oplossingen op grote schaal mogelijk kan maken. De samenwerking van Kia met The Ocean Cleanup toont de toewijding van ons merk aan het maken van een positieve impact. Initiatieven zoals deze sluiten perfect aan bij onze transitie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen en de Plan S-strategie, waarmee we de behoeften van onze klanten en de bescherming van ons milieu omarmen.”

Nisha Bakker, Director Partnerships van The Ocean Cleanup: “Deze recordlevering markeert het einde van het System 002-tijdperk voor The Ocean Cleanup. We gaan stap voor stap vooruit, en we schalen hard op met System 03. We willen een groot aantal systemen gaan inzetten die samen elke vijf jaar 50 procent van de GPGP kunnen verwijderen. Wij kunnen dit echter niet alleen. Toegewijde en gewaardeerde partners, en in het bijzonder onze mondiale partner Kia, blijven essentieel voor The Ocean Cleanup om gedeelde ambities van plasticvrije oceanen werkelijkheid te laten worden.”

*BTX (benzeen, tolueen, xyleen)

download

Over The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup is een internationaal non-profitproject dat technologieën ontwikkelt en opschaalt om de oceanen van plastic te ontdoen. De organisatie streeft ernaar dit doel te bereiken door middel van een dubbele strategie: het onderscheppen van plastic uit rivieren om de instroom te stoppen, en het opruimen van wat zich al in de oceanen heeft opgehoopt. Voor dat laatste ontwikkelt en zet The Ocean Cleanup grootschalige systemen in om het plastic efficiënt te concentreren voor periodieke verwijdering. Dit plastic wordt gevolgd en getraceerd via het Chain of Custody-model van DNV om claims over de oorsprong te certificeren bij het recyclen ervan in nieuwe producten. Om het getij via rivieren te beteugelen heeft The Ocean Cleanup Interceptor™ Solutions ontwikkeld om rivierplastic tegen te houden en te extraheren voordat het de oceaan bereikt. The Ocean Cleanup, opgericht in 2013 door Boyan Slat, heeft nu een breed multidisciplinair team van ongeveer 140 medewerkers in dienst. De stichting heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland, en opende in 2023 haar eerste regionale kantoor in Kuala Lumpur, Maleisië. Voor meer informatie: theoceancleanup.com of volg @theoceancleanup op sociale media.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.