Breukelen,
08
mei
2023
|
17:20
Europe/Amsterdam

Kia EV9 levert ook op ijs en sneeuw compromisloze topprestaties

  • Kia EV9 bewijst tijdens wintertests in Zweden dat hij ook onder ijskoude omstandigheden perfect presteert
  • EV Routeplanner en accuconditionering voor de beste laadervaring
  • Traction Control voor een uitstekende wegligging op sneeuw en ijs
Samenvatting

De Kia EV9 presteert uitstekend onder alle omstandigheden, zelfs in de extreme kou. Tijdens de wintertests in Arjeplog, Zweden heeft het nieuwe topmodel van Kia zich bewezen op het gebied van rijeigenschappen, accumanagement en opladen. De ingenieurs van Kia hebben hier bovendien het Traction Control System geoptimaliseerd om optimaal te presteren op sneeuw en ijs.

"Het is een mythe dat elektrische auto's niet geschikt zijn om mee in de sneeuw te rijden", zegt Gunther Frank, General Manager Development Project Operations. “Met de Kia EV9 hebben we bewezen dat we over de technologie beschikken om uitdagingen op het gebied van laadsnelheid en prestaties bij koud weer het hoofd te bieden.”

download

Accuconditionering en EV Routeplanner optimaliseren de laadervaring

Onder optimale omstandigheden heeft de Kia EV9 een verwachte range van van meer dan 541 km (WLTP). En door zijn ultrasnelle 800V-laadtechnologie kan hij binnen slechts 15 minuten maximaal 239 km actieradius bijladen. Zoals bij alle EV's kan rijden in extreme hitte of extreme kou echter leiden tot langzamer opladen en een kortere actieradius.

“Net als het menselijk lichaam heeft ook een accu een bepaald temperatuurbereik waarbij deze zich het prettigst voelt”, zegt Frank. “Binnen dit bereik kan de accu optimaal presteren tijdens het rijden en het opladen. Om ervoor te zorgen dat de accu ook onder minder gunstige omstandigheden optimaal presteert, hebben we state-of-the-art technologieën geïmplementeerd.”

Een van deze technologieën is batterijconditionering, bekend van de Kia EV6. Accuconditionering zorgt ervoor dat de accu wordt voorverwarmd voordat deze wordt opgeladen. Door een optimale batterijtemperatuur te bereiken voordat het opladen begint, kan de EV9 ook onder koude omstandigheden ultrasnel laden.

Om de laadervaring nog verder te verbeteren, is de EV9 voorzien van de EV Route Planner die automatisch laadpunten in de te navigeren route kan programmeren wanneer ze nodig zijn. Het systeem analyseert real-time voertuiggegevens en de geselecteerde route. Wanneer de geschatte elektrische actieradius onvoldoende is om de bestemming te bereiken, stelt het systeem mogelijke laadstations voor om aan de route toe te voegen. Kia-rijders hoeven hiermee geen tijd meer te besteden aan het plannen van hun routes op basis van de beschikbaarheid van laadstations - de EV9 doet dit volledig automatisch. De EV Route Planner werkt samen met de batterijconditionering om de batterij onder koude omstandigheden voor te verwarmen wanneer een snellaadpunt in aantocht is.

EV-specifieke kenmerken voor een veilig en stabiel rijgedrag

Het lage zwaartepunt en de lange wielbasis van de Kia EV9 zorgen voor een uitstekende stabiliteit tijdens het rijden, met name in bochten. Kia heeft het remsysteem speciaal aangepast aan het relatief hoge gewicht en de snelle acceleratie die kenmerkend zijn voor een elektrische auto. De regeneratieve remfunctie is verder verbeterd door toepassing van een tweede generatie Integrated Electric Booster, of IEB, die lichter is en de efficiency verhoogd.

Het chassis van de EV9 is geoptimaliseerd en de ophanging is afgesteld om ook op sneeuw en ijs uitstekende rijeigenschappen te garanderen. De ingenieurs van Kia hebben de juiste mix gevonden tussen een veilig en soepel rijgedrag, reactievermogen en rijplezier. De Kia EV9 met vierwielaandrijving beschikt zowel voor als achter over elektromotoren. De achterwielaangedreven versie heeft een elektromotor van 150 kW en de AWD heeft een totaal vermogen van 283 kW.

Tractiecontrole met speciale sneeuwmodus

Het Traction Control System van de Kia EV9 is bedoeld om de prestaties te verbeteren tijdens het rijden op uitdagend terrein. Bestuurders kunnen met Terrain Mode Select kiezen uit de modi Mud, Sand of Snow. Het systeem past niet alleen de output van het motorkoppel aan, maar ook de instellingen van de chassis- en controlesystemen om optimale prestaties te garanderen, zelfs onder omstandigheden met weinig grip. Dit betekent dat de geheel nieuwe Kia EV9 ook off-road kan rijden.

De sneeuwmodus is geoptimaliseerd om de stabiliteit onder gladde omstandigheden te behouden. In de Snow-modus beperkt het tractiecontrolesysteem het koppel dat door de motor wordt afgegeven en verdeelt het de grip via alle vier de wielen. Het systeem past ook de beste niveaus van remcontrole toe om de tractie te optimaliseren. Al deze functies werken samen om EV9-rijders een veilige, stabiele én leuke ervaring te bieden.

Over de Kia EV9

De Kia EV9 is een grote SUV voor het tijdperk van duurzame mobiliteit. Hij heeft een maximaal bereik van 541 km en kan met zijn ultrasnelle 800V-laadtechnologie in slechts 15 minuten tot 239 kilometer bijladen. Het volledig elektrische topmodel van Kia biedt configuraties met zeven of zes zitplaatsen, waarbij de laatste configuratie ook mogelijk is met 180 graden draaibare stoelen.

De Kia EV9 stelt nieuwe normen in zijn segment met een authentiek en gedurfd SUV-karakter en ultramoderne technologie. Het nieuwe topmodel van Kia maakt de overstap naar elektrisch rijden gemakkelijker dan ooit en is een belangrijke voorbode van wat Kia ook in de toekomst als aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen te bieden heeft.

Kia is van plan om in 2027 een line-up van 15 elektrische modellen aan te bieden en wil in 2030 jaarlijks zo’n 1,6 miljoen exemplaren verkopen.

Meer informatie over de Kia EV9 is te vinden op de website.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.