Breukelen,
18
augustus
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Kia EV6: benchmark in veiligheid en gebruiksgemak

  • Nieuwste generatie snelwegassistentie omvat nieuwe functies zoals het automatisch wisselen van rijstrook
  • Blind-spot assist garandeert veilige rijbaanwissels
  • Intelligent Front Lighting System: Adaptieve verlichting onder alle omstandigheden
  • Kia EV6 parkeert zichzelf met Remote Smart Parking Assist
Samenvatting

De Kia EV6 is de nieuwe benchmark in zijn klasse op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. De elektrische cross-over van Kia krijgt een uitgebreid pakket aan geavanceerde rijassistentiesystemen (ADAS). Niet alleen verminderen de hightech features de gevaren van het autorijden; ook beschermen ze de inzittenden en andere weggebruikers, en maken ze elke rit tot een ontspannen en intuïtieve ervaring.

Veilig op weg

Voor maximale veiligheid en gebruiksgemak op de snelweg beschikt de EV6 over het nieuwste Highway Driving Assist 2 (HDA 2) pakket. Met behulp van radarsensoren rondom de auto helpt het systeem de bestuurder een vaste afstand en snelheid aan te houden ten opzichte van een voorligger. Tegelijkertijd houdt de Lane Following Assist (LFA) technologie de auto middenin de rijbaan. Gebruikmakend van Navigation-based Smart Cruise Control met Curve Control (NSCC-C) kan het systeem de snelheid van de auto in bochten bovendien beperken en het tempo weer oppakken als de situatie dat toelaat.

Wanneer er een andere auto dicht in de buurt van de EV6 komt, biedt HDA 2 uitkomst door de koers van de EV6 aan te passen, om zo het risico op een mogelijke aanrijding te vermijden. Het wisselen van rijbaan is nu ook eenvoudiger dan ooit. Met de handen aan het stuur en boven een bepaalde snelheid volstaat een beweging van de richtingaanwijzer om de auto automatisch in de gewenste rijbaan te sturen.

Tevens heeft de Kia EV6 Blind-Spot View Monitor (BVM) en Blind-Spot Collision Avoidance Assist (BCA) systemen aan boord om er zeker van te zijn dat rijbaanwisselingen telkens weer veilig verlopen. BVM fungeert als een tweede paar ogen door de dode hoek voor de bestuurder aan de linker- en rechterzijde op te heffen via een zeer heldere weergave op het volledig digitale 12,3 instrumentarium. BCA gebruikt radarsensoren om de bestuurder voor naderende voertuigen te waarschuwen. Wanneer er bij een rijbaanwissel risico op een aanrijding ontstaat, remt het systeem automatisch.

Het Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) systeem van Kia voorziet nu in Junction Turning en Junction Crossing functies voor maximale preventieve veiligheid tijdens het navigeren over kruisingen. Wanneer de richtingaanwijzer van de EV6 wordt ingeschakeld, waarschuwt het systeem de bestuurder als er kans op een aanrijding met een tegenligger ontstaat. Op vergelijkbare wijze doet het systeem dat ook als er auto’s van links of rechts naderen en de bestuurder op een kruising rechtdoor rijdt. Neemt het risico op een aanrijding toe, dan waarschuwt het systeem de bestuurder en remt de auto vervolgens automatisch om een aanrijding te voorkomen.

Het allerbelangrijkste veiligheidsaspect van een auto is zien en gezien worden. Om te voorzien in het allerhoogste verlichtingsniveau krijgt de Kia EV6 de beschikking over het nieuwe Intelligent Front-lighting System (IFS). Deze technologie stuurt elke LED individueel aan en zorgt voor een zeer nauwkeurige lichtbundel. IFS maakt het mogelijk om permanent met groot licht te rijden, zonder het risico tegemoetkomend verkeer te verblinden. Een front view camera met voertuigherkenningstechnologie dimt of versterkt automatische elke individuele LED, vergroot zo het zicht voor de bestuurder en beschermt tegenliggers direct tegen verblinding.

Eenvoudig manoeuvreren

Parkeren en andere potentieel risicovolle manoeuvres worden kinderspel met Surround View Monitor (SVM). Camera’s laten een 360o beeld rondom de auto zien op een scherm dat op slimme wijze is geïntegreerd in het infotainmentscherm van de EV6. Achteruitrijden uit krappe plekken verloopt nu ook veiliger dankzij Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA). Dit hightech systeem ‘ziet’ naderende auto’s bij het achteruit manoeuvreren. Bij een dreigende aanrijding remt het systeem de auto automatisch af.

Voor de echt krappe parkeerplekken kunnen EV6-rijders vertrouwen op Remote Smart Parking Assist (RSPA), dat hen de moeite van het parkeren volledig uit handen neemt. RSPA laat de auto zichzelf parkeren, geheel autonoom, ongeacht of de bestuurder zich in of buiten de auto bevindt. Met behulp van surround view camera’s en ultrasone sensoren vindt de EV6 zelf een geschikt parkeervak en stuurt zichzelf er in. Daarbij bedient de auto zelf het gaspedaal, de remmen en de versnellingen. RSPA kan de auto zowel in een parkeervak als fileparkeren.

Wanneer de achterpassagiers na het parkeren willen uitstappen, waarschuwt en vergrendelt het Safe Exit Assist (SEA) systeem van de Kia EV6 automatisch het portier als er een auto van achteren nadert in de dode hoek. Daarmee wordt het risico op een aanrijding beperkt en de veiligheid ook aan het einde van de rit gewaarborgd.

Voor extra gemak is de Kia EV6 tevens voorzien van de Smart Power Tailgate. Wanneer de bestuurder de auto van achteren nadert met de Smart Key van de EV6 in zijn zak, herkent het systeem de sleutel en opent het automatisch de achterklep, voor eenvoudige toegang tot de bagageruimte. Een handige hulp bij volle handen.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.