Breukelen,
07
september
2022
|
14:51
Europe/Amsterdam

Kia Europe en encore | DB werken samen aan second-life energieopslagsystemen

  • Kia Europe levert gebruikte EV-accu’s aan start-up van Deutsche Bahn voor de ontwikkeling van energieopslagsystemen
  • Gebruikte accu’s van elektrische Kia-modellen worden gedemonteerd tot modulair niveau en opnieuw opgebouwd voor schaalbare opslagsystemen
  • Installatie op EUREF-Campus in Berlijn levert 72 kWh energie uit accu’s van Kia e-Soul 
  • Kia Europe levert gebruikte EV-accu’s aan start-up van Deutsche Bahn voor de ontwikkeling van energieopslagsystemen
Samenvatting

Kia Europe gaat gebruikte accu’s van elektrische auto’s laten hergebruiken in second life energieopslagsystemen. Het mobiliteitsmerk werkt hiervoor samen met encore, een start-up van Deutsche Bahn, die voor dit doel gebruikte EV-accupakketten uit heel Europa gaat betrekken. Deze gebruikte accupakketten worden gedemonteerd tot op batterijmoduleniveau en vervolgens onderworpen aan gedetailleerde diagnostische tests, waarbij geschikte modules worden gebruikt voor nieuwe energieopslagsystemen.

Kia Europe is de eerste mobiliteitsaanbieder die gaat samenwerken met encore | DB om de ambitieuze doelstellingen waar te maken. De twee bedrijven hebben recentelijk een prototype van een Battery Storage-faciliteit onthuld op de EUREF-Campus in Berlijn. Het prototype is volledig gemaakt van hergebruikte batterijmodules van de Kia e-Soul.

Kia hanteert bij de ontwikkeling van elk model een 'cradle to cradle'-benadering, waarbij rekening wordt gehouden met processen aan het einde van de levensduur en de regeneratie van hulpbronnen. Dit heeft Kia ertoe gebracht om alternatieven te zoeken voor het recyclen van gebruikte EV-accu’s voor onder meer Second Life-projecten, die de levensduur van batterijen verder verlengen.

encore | DB beschikt al over een batterij-terugnameservice in heel Europa. Deze gebruiken ze om Second Life batterij-energieopslagsystemen te creëren. Dit alles wordt gefaciliteerd door de uitgebreide infrastructuur die beschikbaar is binnen de Deutsche Bahn Group. Het Europese transport van de batterijen en de nieuwe energieopslagunits wordt verzorgd door de logistieke dochteronderneming DB Schenker als ook door DB Cargo.

Jason Jeong, President bij Kia Europe: “Als een van de grootste aanbieders van elektrische auto’s in Europa, nemen we onze verantwoordelijkheid om de levensduur van accu’s te verlengen. Met ons baanbrekende partnership met encore | DB laten we zien dat gebruikte accu’s waardevolle hulpbronnen kunnen zijn in een duurzame en circulaire economie.”

EUREF-Campus in Berlijn is symbool van Duitse energierevolutie

Kia Europe heeft samen met encore | DB in augustus het eerste gezamenlijke energieopslagsysteem in gebruik genomen op de EUREF-Campus in Berlijn. De installatie is een belangrijk onderdeel van het Micro Smart Grid, een elektriciteitsnet waarin verschillende energiebronnen, verbruikers en opslagsystemen intelligent met elkaar zijn verbonden. Het Micro Smart Grid is opgericht en wordt beheerd door inno2grid GmbH, een joint venture van DB E.C.O. Group en Schneider Electric. Het doel van het systeem is om de energieafhankelijkheid te verminderen. Dit wordt gedaan door voorspelbare energiestromen beter te benutten en het aandeel van hernieuwbare energie op de campus verder te vergroten.

"Het is voor ons urgenter dan ooit om energie te besparen", zegt Berthold Huber, lid van de raad van bestuur van Deutsche Bahn voor infrastructuur. "Onze nieuwe second-life batterij-energieopslagsystemen bieden een oplossing die ook nog eens duurzaam is. En dat maakt het een aantrekkelijke optie voor elke branche. "Het energieopslagsysteem op de EUREF-Campus wordt in eerste instantie gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s, waaronder de Kia e-Niro.

Ilma Bojadzic, medeoprichter en hoofd strategie en partnerships bij encore | DB: "We zijn met deze startup begonnen om ervoor te zorgen dat gebruikte EV-accu’s optimaal kunnen worden ingezet in de energietransitie. Door de samenwerking met Kia Europe hebben we de beschikking over hoogwaardige EV-accu’s voor onze projecten. Wij zijn verheugd om samen te werken met een vooruitstrevende mobiliteitsaanbieder als Kia en hopen dat andere fabrikanten gaan volgen om EV-accu’s opnieuw te gebruiken in plaats van te recyclen".

Het proces

Om een energieopslagsysteem te kunnen bouwen, richt encore | DB zich op de verzameling, ontmanteling, analyse en het hergebruik van EV-accu’s. Voor het energieopslagsysteem op de EUREF-Campus werden gebruikte Kia e-Soul batterijpakketten opgehaald bij Kia-dealers en vervolgens vervoerd naar encore | DB's demontagepartner, DellCon. Het uitgebreide logistieke netwerk van Deutsche Bahn is bij uitstek geschikt voor een duurzaam en veilig transport van de modules. De pakketten werden vervolgens gedemonteerd tot modulair niveau, waarbij met ultramoderne diagnostische tests de conditie van de accu’s werd beoordeeld.

De unit op de EUREF-Campus bevat in totaal 24 batterijmodules, waarbij elke module bestaat uit 14 dubbele cellen. Een speciaal door STABL Energy ontwikkeld stroomconversiesysteem met een geïntegreerd batterijbeheersysteem (BMS) compenseert de wisselende gezondheidstoestanden tussen de batterijmodules door, waar nodig, passieve of actieve spanningsbalancering uit te voeren. Het prototype levert naar verwachting zo’n 72 kWh aan bruikbare stroom ter ondersteuning van onder meer 'timeshifting' - het opslaan van zonne-energie voor later gebruik - en andere toepassingen in inno2grids zeeMobase (zero-emissie mobiliteitsbasis) op de EUREF-Campus.

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.