Breukelen,
06
september
2019
|
10:17
Europe/Amsterdam

Kia e-Niro tijdelijk in dienst bij politie voor speciale praktijktest

  • Kia e-Niro onderdeel van onderzoek naar verduurzaming politiewagenpark
  • Voertuigen verblijven een jaar bij politie-eenheden Amsterdam, Oost-Nederland en Midden-Nederland
  • Kia e-Niro speciaal aangepast voor politie, inclusief politiestriping
  • Actieradius van 455 km (WLTP) en mogelijkheid tot snelladen

De volledig elektrische Kia e-Niro maakt deel uit van de zogeheten pilot ‘0-emissie’ van de politie voor het testen van emissievrije vervoermiddelen in de praktijk. De pilot duurt één jaar. In die periode test de politie niet alleen elektrische auto’s, maar ook elektrische tweewielers, zoals speedpedelec’s en elektrische motorfietsen. Het doel van de pilot is om te zien wat emissieloze voertuigen kunnen betekenen voor de politie, ook als het gaat om praktische inzetbaarheid, laadmogelijkheden en de laadsnelheid.

Met de pilot ‘0-emissie’ bereidt de politie zich voor op toekomstige aanbestedingen van het wagenpark. De pilot zelf is dus geen aanbestedingstraject, maar puur gericht op het inzicht krijgen in elektrisch rijden en het in kaart brengen van consequenties voor operationele inzet van deze voertuigen.

Uitgebreid testen

Tijdens de pilot gaan basisteams van de politie-eenheden Amsterdam, Oost-Nederland en Midden-Nederland een jaar lang emissieloze voertuigen testen. Elke eenheid heeft vier maanden om de voertuigen uit te proberen. Ze worden niet alleen in de stad getest, maar ook daarbuiten om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de inzetbaarheid. Omdat de voertuigen deelnemen aan dagelijkse politie-werkzaamheden moeten ze volledig voldoen aan alle vereisten die nu voor politievoertuigen gelden. Om die reden is de Kia e-Niro uitgerust met de nieuwe politiestriping.

“Kia Motors Nederland is erg trots om deel te mogen nemen aan deze pilot van de politie”, zegt Sjoerd Knipping, Commercial Director van Kia Motors Nederland. “We hebben er alle vertrouwen in dat onze e-Niro de politie volledig ondersteunt in de gevraagde situaties.”

Snelladen

De Kia e-Niro is uitgerust met een 204 pk (150 kW) sterke elektromotor en een 64 kWh-batterij met een actieradius van maar liefst 455 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Daarnaast is de e-Niro geschikt voor snelladen: bij een 100 kW DC-lader laadt een e-Niro met 64 kWh-batterij in slechts 30 minuten op van 10% naar 60%. Dit staat gelijk aan circa 220 kilometer range (WLTP). De Kia e-Niro heeft daarnaast een slim regeneratief remsysteem waarbij vooral de ‘one pedal driving’ modus ideaal is voor in de stad, want bij afremmen wordt energie maximaal teruggewonnen. De Kia e-Niro is daarnaast bijzonder praktisch met ruimte voor maximaal vijf personen en een bagageruimte van 451 liter: ruim genoeg voor het vervoeren van bijvoorbeeld uitgebreide politie-uitrusting.