Breukelen,
01
mei
2020
|
11:32
Europe/Amsterdam

Jonge zorghelden superblij met Kia leenauto’s

Samenvatting

In de strijd tegen corona verdienen artsen en verplegers alle mogelijke support. Daarom verraste Kia vijf jonge hulpverleners met een gloednieuwe leenauto. Ondanks OV-beperkingen en besmettingsgevaar kunnen zij daarmee veilig doorwerken. Een uitkomst, reageren zij opgelucht. “Na een zware dienst wil je maar één ding: veilig naar huis.”

De jonge zorgverleners rijden hun tijdelijke auto’s via het ‘Zorgheldenauto’-initiatief. Toen de Nederlandse Kia-importeur van dat initiatief hoorde, waren ze direct enthousiast. “Om corona te verslaan moeten we allemaal doen wat we kunnen”, aldus Laurens van Bergeijk, PR Manager van Kia Motors Nederland. “De zorgverleners hebben verstand van gezondheid en ziekte, zij kunnen medische hulp bieden. Wij zijn specialist in veilige, betrouwbare en schone mobiliteit. Dat kunnen wij bijdragen!”

Testauto’s nu voor hulpverleners

De importeur had meteen een aantal auto’s beschikbaar. Van Bergeijk: “We hebben altijd een aantal nieuwe modellen beschikbaar als testauto’s voor pers en fleet-relaties. Zo stonden hier bijvoorbeeld onze succesvolle nieuwe Kia XCeed en onze super populaire elektrische auto’s, de e-Niro en de e-Soul op de parkeerplaats. Vanwege de coronamaatregelen stonden die nagenoeg stil, dus die konden wij nu hiervoor inzetten. En dat doen we van harte.”

Op de actiesite van Zorgheldenauto konden artsen en verplegers zich aanmelden om in aanmerking te komen voor een gratis leenauto. Vanuit het hele land kwamen de verzoeken binnen. De vijf auto’s van Kia werden toebedeeld aan jonge zorgverleners in het midden van het land. Medio april kregen zij in Breukelen de sleutels overhandigd van hun splinternieuwe leen-Kia, waarmee ze tot eind juni gratis naar hun werk kunnen.

Super blij mee

De jonge zorghelden zijn er super blij mee. Zelf hebben ze geen auto en zijn ze vaak uren per dag onderweg met het OV – ook ’s avonds en ’s nachts. Nu kunnen ze na een zware dienst naar huis rijden in een comfortabele en veilige nieuwe Kia.

Verpleegkundige Brian Bodbijl (34) werkt op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. “Zodra mijn dienst erop zit, wil ik maar één ding: naar huis en slapen.” Zijn leenauto is een gloednieuwe Kia XCeed. “Die zit vol snufjes en brengt me dag en nacht veilig naar het werk en naar huis.”

HBO-V stagiaire Robin Anker (20) uit Waddinxveen werkt in het Haaglanden Medisch Centrum Antoniushove in Den Haag. Sinds er minder OV rijdt, miste ze elke ochtend de zorgoverdracht. Nu kan ze snel en veilig naar haar werk met een Kia XCeed. “Het is een prachtige bak”, reageert ze enthousiast. “Hij stuurt bij als je over een lijn heengaat, houdt rekening met het verkeer vóór je en zet de motor uit waar het kan. Echt megaprettig. Maar het mooiste is de kortere reistijd: ik hoef nu geen overdracht te missen.”

Verpleegkundige Femke de Leeuw (22) uit IJsselstein werkt op de corona-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Vanwege besmettingsrisico en late diensten durfde ze niet meer met het OV. Haar Kia e-Niro leenauto brengt uitkomst: “Hij bevalt onwijs goed. Elektrisch rijden is leuk en over elk detail is nagedacht. Nu kan ik vlot naar mijn werk en terug. Heel prettig, want na zo’n zware corona-dienst wil je maar één ding: veilig naar huis!”

Jolijn Friele (25) uit Utrecht is operatieassistent in opleiding. Als eindstage werkt ze in het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein fulltime bij de corona-IC. Ze helpt verpleegkundigen bij het aan- en uittrekken van beschermende kleding, patiënten draaien, kweken naar het lab brengen en nog veel meer. “Vooral aan- en uitkleden moet heel zorgvuldig gebeuren; in China raakten daarbij veel hulpverleners besmet.” Haar Kia e-Soul bevalt uitstekend. “Het is een super auto. Daarmee kan ik dag en nacht veilig naar mijn werk, 100% elektrisch. Ik hoef niet te schakelen en hij blijft zelf tussen de lijntjes. Heel chill.”

Zesdejaars student medicijnen Soufyan Rouss (28) is triage-arts op Spoedeisende Hulp in het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. Hij staat bijna letterlijk aan de frontlinie in de strijd tegen corona. Hij moet bij binnenkomende patiënten beoordelen of zij naar de ‘schone’ of de ‘corona-kant’ het ziekenhuis in moeten. Met het OV was Soufyan minstens een uur onderweg, enkele reis. “Na een lange dienst is dat heel zwaar. En omdat je zelf mogelijk drager van het virus bent, wil je liever niet met het OV om anderen niet te besmetten. Daarom ben ik blij met mijn leenauto, een e-Soul. Een bizar mooie auto: elektrisch, lekker hoge zit, een enorm display, airco, stoelverwarming. En fluisterstil. Na een slopende dienst ben ik nu in drie kwartier thuis. Een verademing. Bedankt Kia – het is een uitkomst.”