Breukelen,
25
januari
2020
|
17:44
Europe/Amsterdam

Het ontwerpen van de Kia ProCeed

Samenvatting

“De nieuwe ProCeed is een krachtige en energieke nieuwe interpretatie van onze hatchback-ambassadeur. Hierin komen de speelse dynamiek en emotionele aantrekkingskracht van Kia tot uiting. Het stoere, gespierde voorkomen gekoppeld aan het veelzijdige karakter van onze nieuwe vijfdeurs carrosserie vormt een unieke propositie in Europa’s ongekend competitieve segment van midden formaat gezinsauto’s”, aldus Gregory Guillaume, Chief Designer bij het Europese Design Centre van Kia.

Sinds zijn wereldpremière tien jaar geleden, toen het type pro_cee’d heette, is dit altijd het meest op de zintuigen zinspelende lid van de cee’d-familie geweest. “Dus hebben we letterlijk alles op alles gezet om andermaal een versie te ontwerpen met de passie, de autoliefde en het enthousiasme die wij allen bij Kia hebben. Per slot van rekening zijn we in de eerste plaats fans van auto’s en in de tweede plaats designers”, legt Guillaume uit. “Terwijl de uit 2012 stammende voorganger zijn dynamische komaf al naar een hoger plan tilde, wisten we dat we nu met een idee moesten komen dat sterk zou moeten afwijken van een traditionele driedeurs hot hatch”, voegt Guillaume toe.

Van concept naar product

Samen met zijn in Frankfurt zetelende Europese designteam, onder toeziend oog van Peter Schreyer, President of Design en Chief Design Officer van Kia, onderzocht Guillaume hoe de pro_cee’d het beste opnieuw kon worden uitgevonden om de energieke vitaliteit te behouden.De Proceed Concept kreeg in 2017 op de IAA in Frankfurt al de handen op elkaar. Die gaf de designkoers aan voor Guillaume en zijn team. Het innemende concept was een nieuwe uitwerking van het vertrouwde vijfdeurs format, waarbij een imposant nieuw voorkomen samengaat met realistische flexibiliteit. Niet geheel onverwacht is dan ook de nieuwe ProCeed - ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd exclusief voor Europa – een blueprint van de Proceed Concept. Dat blijkt duidelijk uit het atletische uiterlijk, de gespierde verhoudingen en het aandacht opeisende voorkomen. De ProCeed heeft dezelfde frontale architectuur en design als het vijfdeurs zustermodel. Alles achter de A-stijl is uniek voor de ProCeed.

Gezinsauto met sportieve looks

De lage daklijn van de ProCeed loopt via de geïntegreerde dakspoiler strak over in de achterklep. De B- en C-stijlen zijn zwart gekleurd en vormen een strak geheel met de zijruiten, die zijn voorzien van een verchroomde omlijsting, aangevuld met subtiele schuine Sharkblades onder aan de C-stijlen. De gespierd ogende flanken hebben extra uitdrukkingskracht door vergrote overhang achter, samen met de over de hele achterzijde doorgetrokken LED-verlichtingsstrook. Ook dat designelement is één op éen overgenomen van de conceptversie van vorig jaar.Ondanks zijn lagere en langere proporties is de nieuwe ProCeed toch een gezinsvriendelijke auto, net als de Ceed hatchback en wagon, maar wel één waar voorbijgangers naar omkijken. Dit model is een genot om naar te kijken en mee te rijden. En in lijn met zijn status van topmodel binnen de Ceed-familie is de ProCeed alleen verkrijgbaar als GT of GT-Line-uitvoering.

Nieuwe designkoers

De ProCeed vertolkt een nieuwe designkoers voor de sportieve hatchbacks van Kia, maar de tijdloze en kenmerkende familietrekken van Kia zijn direct herkenbaar, zoals de fraai geprofileerde flanken, de herkenbare ‘tiger-nose’ grille, de afgeronde voorruit en het volledig glazen dak. En tegelijk is de ruimte voor inzittenden even slim en genereus als in de vijfdeurs hatchback. “De nieuwe ProCeed staat mij na aan het hart, omdat de eerste generatie pro_cee’d de eerste Kia was die ik van begin af aan heb ontworpen”, vervolgt Guillaume. “Met onze gezamenlijke passie voor auto’s in het designteam hebben we aan de hand van het aantrekkelijke lijnenspel van de oorspronkelijke pro_cee’d met veel enthousiasme de nieuwe ProCeed gecreëerd.”Het vijfdeursformat mag dan zijn aangepast, dat geldt niet voor de naam. “ProCeed was niet alleen de naam die we aan de vorige driedeurs Kia cee’d gaven”, aldus Guillaume. “De naam betekent veel meer – het is eigenlijk een ereteken voor de topper van de Ceed-familie en voor het meest passievolle model in de range. Om het simpel te stellen: de ProCeed is de Kia die je hart sneller laat kloppen.”

download