Breukelen,
11
november
2021
|
15:02
Europe/Amsterdam

De roadmap van Kia richting CO2-neutraliteit

Samenvatting

Kia ontwikkelt zich van autofabrikant tot 'Sustainable Mobility Solutions Provider' en wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Het plan om dit te bereiken bestaat uit drie belangrijke pijlers: 'Sustainable Mobility', 'Sustainable Planet' en 'Sustainable Energy'. Kia wil de CO2-uitstoot op alle gebieden verminderen. Het gaat hierbij niet alleen om de uitstoot van de auto’s, maar ook de emissies die gepaard gaan met bijvoorbeeld het logistieke proces, de productie van auto’s of de verwerking van restafval.

Volledig elektrisch in Europa in 2035

Het grootste deel van de CO2-uitstoot die door een auto tijdens zijn levensduur wordt gegenereerd, vindt plaats in de gebruiksfase. Kia geeft dan ook prioriteit aan het uitfaseren van auto’s op benzine of diesel en streeft ernaar om het modellengamma in Europa in 2035 volledig te elektrificeren. Kia is in Nederland al een van de grootste aanbieders van elektrische auto’s en de e-Niro is hier year-to-date de bestverkochte EV. Elektrificatie is dus bij Kia al in een stroomversnelling geraakt en door de transitie te versnellen kan het merk tijdens de gebruiksfase van haar auto’s de CO2-uitstoot drastisch verminderen.

Kia streeft ernaar om in 2045 een nuluitstoot te bereiken in alle geledingen van de organisatie, inclusief alle productielocaties. Kia werkt dan ook samen met de leveranciers om ook de CO2-uitstoot van de gehele toeleveringsketen drastisch te verminderen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het gebruik van 'groen staal', aangezien de staalindustrie van oudsher een van de grootste wereldwijde uitstoters is van CO2.

 

Bescherming van mariene ecosystemen en compensatie van CO2-emissie

Bij Kia gaat het niet alleen om het stellen en behalen van milieudoelen. Het merk wil met haar visie ook anderen inspireren om zich bij de beweging aan te sluiten om het milieu te beschermen. Kia gaat daarom onder meer een 'Blue Carbon'-project starten om proactief een tastbare bijdrage te leveren aan het behoud van het milieu in plaats van alleen maar de uitstoot te verminderen om klimaatneutraliteit te bereiken. Het project gaat zich richten op mariene ecosystemen die tot de meest efficiënte opnemers van CO2 behoren. Om het genereren van blue carbon een boost te geven, gaat Kia in samenwerking met externe partners de Koreaanse kustwetlands herstellen en beschermen. Korea heeft een van de meest uitgebreide getijdenwadomgevingen ter wereld met veel potentieel om CO2 om te zetten in blue carbon.

The Ocean Cleanup

Kia gaat ook samenwerken met 'The Ocean Cleanup', de non-profitorganisatie die technologieën ontwikkelt en opschaalt om plastic uit de wereldzeeën te halen. De organisatie gaat onder meer een 'Interceptor' inzetten om te voorkomen dat plastic afval via de grote rivieren in oceanen terechtkomt. Kia gaat niet alleen materiële ondersteuning bieden bij de bouw van de Interceptors, maar gaat ook gebruik maken van het plastic afval dat wordt verzameld tijdens het opruimingsproces in de rivieren.

Kia Concept EV9

Om de visie van het merk op klimaatneutraliteit te visualiseren heeft Kia vandaag de eerste officiële beelden vrijgegeven van de Concept EV9. Deze nieuwe concept car combineert een futuristisch design en baanbrekende technologie met een geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn. Het interieur van de Concept EV9 is deels gemaakt van upcycled materialen die zijn ontwikkeld uit oceaanafval.

Meer weten over de Sustainability Movement van Kia? Kijk dan deze video.