Breukelen,
10
juni
2022
|
13:18
Europe/Amsterdam

De PBV, hoe zit het ermee?

  • Kia wil wereldwijd nummer 1 worden in Purpose Built Vehicles
  • PBV’s doelgericht ontwikkeld voor specifieke behoeften van onder meer taxibedrijven, koeriers en pakketbezorgers
Samenvatting

Kia ontwikkelt zich in rap tempo van autofabrikant tot aanbieder van duurzame mobiliteit. Met de Roadmap 2030 heeft het merk zich belangrijke doelen gesteld waarmee het een leidende rol wil pakken op terreinen zoals elektrificatie, autonoom rijden én PBV’s. 

De Roadmap 2030 van Kia Corporation bouwt voort op de succesvolle ‘Plan S’-strategie, die de onderneming in 2020 heeft aangekondigd. In de afgelopen twee jaar heeft Kia onder meer grote stappen gezet op het gebied van elektrische auto’s, met als boegbeeld de baanbrekende en veelvuldig bekroonde Kia EV6. 

Kia maakt ook grote vorderingen op het gebied van ‘connected car’ services en autonoom rijden. Door de beschikbaarheid van de nieuwste Over the Air-software en Feature-on-Demand-services, kunnen gebruikers van elke nieuwe Kia hun auto in de toekomst zelf up-to-date houden. Kia verwacht dat deze diensten een belangrijke rol gaan spelen op tal van mobiliteitsgebieden zoals autodelen en bezorgdiensten. Een mooi voorbeeld is de Highway Driving Pilot, waarmee de toekomstige Kia EV9   autonoom over de snelweg kan rijden.

Nieuwe doelgroepen

Kia zet niet alleen vol in op de ontwikkeling van baanbrekende elektrische auto’s en technologieën, maar richt zijn pijlen wereldwijd ook op nieuwe doelgroepen. Het merk gaat onder meer flexibele mobiliteitsdiensten aanbieden die inspringen op de uiteenlopende behoeften van mensen en bedrijven. 

Léan Verstoep, Managing Director van Kia Nederland: “Kia ondergaat een grote transformatie. Om ons te ontwikkelen tot aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen, versnellen we ook de transitie naar nieuwe businessmodellen. We richten ons hierbij nog meer op de klant, in zowel de particuliere als zakelijke markt. De ultieme uiting van klantgerichtheid is onze ambitie om wereldwijd de onbetwiste nummer 1 te worden in het segment van Purpose Built Vehicles ofwel PBV’s.”

Wat is een Purpose Built Vehicle?

Kia zet niet voor niets vol in op de wereldwijde PBV-markt. Mobiliteitsbehoeften veranderen en belangrijke doelgroepen zoals logistieke dienstverleners, taxidiensten en de snel groeiende ride hailing sector hebben enerzijds specifieke voertuigwensen en anderzijds een enorm potentieel. De PBV’s van Kia gaan dan ook emissievrije mobiliteit bieden aan een groot aantal ondernemers en gebruikers, waarbij ze volledig worden afgestemd op hun specifieke behoeften. 

Om ervoor te zorgen dat een PBV maximaal voldoet aan de individuele behoeften, is Kia van plan om een speciaal communicatieplatform op te richten waarmee het merk snel en nauwkeurig kan reageren op uiteenlopende wensen. Kia wil ook een geïntegreerd dataplatform opzetten om op maat gemaakte diensten te bieden die de diverse bedrijfsmodellen van toekomstige PBV-gebruikers kan ondersteunen. Denk hierbij aan thema’s zoals het opladen, onderhouden en beheren van de voertuigen.


Ruime keuze, op maakt gemaakt

Kia werkt hard aan een breed aanbod van Purpose Built Vehicles en gaat ze in eerste instantie baseren op bestaande modellen. Een mooi voorbeeld hiervan is de onlangs geïntroduceerde Niro Plus op basis van de eerste generatie Niro. Deze PBV komt weliswaar niet naar Nederland, maar is een belangrijke mijlpaal voor het merk.

De speciaal voor de taxi- en deelautomarkt aangepaste, volledig elektrische Niro Plus wijkt aan de achterkant sterk af van de in Nederland al twee jaar op rij bestverkochte auto. Zo staat ten opzichte van de reguliere Niro de achterruit een stuk meer recht overeind en is de daklijn met zo’n 8 centimeter verhoogd. Achterin de Niro Plus hebben passagiers dan ook nog meer zitruimte. Het ruimteaanbod is nog eens verder vergroot door de toepassing van dunnere stoelen en dunnere deurpanelen. De purpose built Niro heeft ook speciale handgrepen die het in- en uitstappen makkelijker maken.

Op de middellange termijn komt Kia met PBV’s op basis van een flexibel, skateboard-achtig EV-platform, waarvan de lengte en de vorm kan worden aangepast op een groot aantal wensen van klanten en gebruikers.

Kia verwacht de eerste volledig op maat gemaakte PBV in 2025 te lanceren. Dit speciaal ontwikkelde voertuig is van middelgrote omvang, gaat ultiem gebruiksgemak bieden en kan met gemak zo’n 600.000 kilometer afleggen. En dankzij de toepassing van Over The Air-services en technologie voor autonoom rijden kunnen de operationele kosten nog verder worden teruggedrongen. Kia breidt het aanbod vervolgens verder uit met voertuigen in diverse segmenten, die in potentie een alternatief kunnen vormen voor openbaar vervoer of bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als mobiel kantoor.

Meer informatie over de visie van Kia op emissievrije mobiliteitsoplossingen is te vinden op deze site

# # #

Over Kia

Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf - ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.

Bezoek voor meer informatie: nieuws.kia.nl.